Sposób przygotowania:
Sałatka z wędzonego łososia i brokułów
Przygotuj sos mieszając olej z sokiem z cytryny. Ilość soku z cytryny według uznania. Ja dodałam sok z połowy cytryny ale po spróbowaniu sałatki uznałam, że byłaby też dobra z większą ilością soku. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól. Odstaw. Ugotuj w wodzie lub na parze brokuły. Powinny być wciąż lekko chrupiące, nie rozpadające się. Jesli brokuły są młode trwa to kilka minut. Kiedy brokuł się gotuje podsmaż pestki na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Dodaj do nich łyżkę sosu sojowego i smaż na średnim ogniu mieszając aby sos pokrył wszystkie pestki. Po usmażeniu pestki powinny mieć złoty kolor. Ułóż gałązki brokułów na talerzu, na nich połóż pokrojonego w paski wędzonego łososia, skrop sosem i posyp pestkami oraz pokrojonym szczypiorkiem. Podawaj natychmiast.