Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka z zieloną papają (Wietnam)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Warzywa i papaję wymieszać z czosnkiem i posiekanymi listkami ziół.

Sałatka z zieloną papają (Wietnam)

Składniki:

Sałatka z zieloną papają (Wietnam)

 

  • 750 g pokrojonej w cieniutkie słupki zielonej papai
  • 4 pokrojone w cieniutkie słupki dymki
  • 1/2 pokrojonej w cieniutkie słupki rzepy
  • 12 listków mięty
  • 1/4 pęczka listków kolendry
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • Sos:
  • 1/4 łyżeczki pasty krewetkowej
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • Do przybrania:
  • 2 łyżki suszonych krewetek lub posiekanych orzeszków ziemnych
  • listki mięty i bazylii

Sposób przygotowania:

Sałatka z zieloną papają (Wietnam)
Warzywa i papaję wymieszać z czosnkiem i posiekanymi listkami ziół. Przygotować sos: rozpuścić pastę krewetkową w wodzie, a następnie wymieszać z innymi składnikami. Jeśli sos jest za kwaśny, dodać trochę wody. Mieszać widelcem aż składniki dokładnie się połączą. Wymieszać sos z warzywami i papają tak, aby wszystkie składniki były pokryte. Wyłożyć na talerz i posypać krewetkami lub orzechami i ziołami.