Sposób przygotowania:
Sałatka z zielonego kalafiora z rzodkiewką
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.
Kalafior opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do osolonej wody i gotować około 10 minut.
Następnie odcedzić wystudzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na ćwiartki.
Ogórek zielony obrać pokroić na plasterki, rzodkiewki opłukać, osuszyć również pokroić w plasterki. Korniszony pokroić na mniejsze kawałki.
Do szklanej miski włożyć część ugotowanego ryżu, następnie kilka różyczek kalafiorku, ogórka zielonego, plasterki rzodkiewki, poukładać kilka ćwiartek jajek oraz korniszony, przesypać znowu nie dużą ilością ryżu i ponownie znowu warstwa warzyw.
Udekorować rzodkiewką ogórkiem, ćwiartkami jajek oraz kiełkami rzodkiewek i brokuła.
Podawać polane sosem majonezowo - jogurtowym z dodatkiem czosnku.
Sos;
majonez + jogurt naturalny + ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę + sól, pieprz do smaku.
Kalafior opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do osolonej wody i gotować około 10 minut.
Następnie odcedzić wystudzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na ćwiartki.
Ogórek zielony obrać pokroić na plasterki, rzodkiewki opłukać, osuszyć również pokroić w plasterki. Korniszony pokroić na mniejsze kawałki.
Do szklanej miski włożyć część ugotowanego ryżu, następnie kilka różyczek kalafiorku, ogórka zielonego, plasterki rzodkiewki, poukładać kilka ćwiartek jajek oraz korniszony, przesypać znowu nie dużą ilością ryżu i ponownie znowu warstwa warzyw.
Udekorować rzodkiewką ogórkiem, ćwiartkami jajek oraz kiełkami rzodkiewek i brokuła.
Podawać polane sosem majonezowo - jogurtowym z dodatkiem czosnku.
Sos;
majonez + jogurt naturalny + ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę + sól, pieprz do smaku.
gusia1000