Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 317]

Sałatka z zielonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sałatka ta od wielu lat gości u mnie. Co roku jesienią robię jej spory zapas, gdyż jest tania, szybka a do tego bardzo smaczna.

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:

Sałatka z zielonych pomidorów

Na sałatkę :

  • 2 kg zielonych pomidorów(lekko dojrzałych)
  • 30 dag cebuli
  • 2-3 czerwone papryki
  • 2,5 łyżki soli do przetworów

Na zalewę :

  • 1 l wody
  • 15 dag cukru
  • 2 pełne łyżeczki kwasku cytrynowego
  • do każdego słoiczka po :
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 ząbku czosnku

Sposób przygotowania:

Sałatka z zielonych pomidorów

Przygotowanie warzyw :

Sałatka z zielonych pomidorów

Pomidory dokładnie umyć i pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pokrojone warzywa włożyć do dużej miski wymieszać i posypać solą.

Przykryć i zostawić na 10 godz. Następnie umyć i oczyścić z gniazd nasiennych paprykę. Pokroić w krążki.

Przygotowanie zaleway :

Sałatka z zielonych pomidorów
Pomidory z cebulą układać w słoiczkach, przekładając je przyprawami i papryką

Zagotować wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym. W słoiczkach układać pomidory z cebulką, przekładając je przyprawami i krążkami czerwonej papryki -warzyw w słoiku nie należy uciskać. Do słoików wlewać gorącą zalewę tak aby pokryła warzywa. Słoiczki zamknąć. Pasteryzować 25 min.