Sposób przygotowania:
Sałatka z ziemniaków
Ziemniaki (odmiany nie rozpadającej się w czasie gotowania) umyć dokładnie, najlepiej pod bieżącą wodą, ugotować w łupinach, odcedzić, a gdy wystygną, obrać i pokrajać w talarki, Obraną cebulę opłukać i również pokrajać w cienkie plasterki. W salaterce układać talarki ziemniaków, przekładając je plasterkami cebuli i każdą warstwę oprószając solą oraz pieprzem i skrapiając białym winem. Udekorować potrawę gałązkami naci pietruszki. Oddzielnie przyrządzić sos. Rozetrzeć czosnek z solą i z musztardą, dodając stopniowo olej i śmietanę. Gotowy sos wymieszać z posiekaną zieleniną, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podać go oddzielnie w sosjerce. Sałatkę ziemniaczaną, można podawać na przystawkę lub zamiast ziemniaków na gorąco jako dodatek do potraw mięsnych i mącznych.