Sałatka z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ziemniaki (odmiany nie rozpadającej się w czasie gotowania) umyć dokładnie, najlepiej

Sałatka z ziemniaków

Składniki:

Sałatka z ziemniaków

 

  • 75 dag ziemniaków
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypiorku i estragonu
  • 1/4 szklanki oleju sojowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • ząbek czosnku
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka z ziemniaków
Ziemniaki (odmiany nie rozpadającej się w czasie gotowania) umyć dokładnie, najlepiej pod bieżącą wodą, ugotować w łupinach, odcedzić, a gdy wystygną, obrać i pokrajać w talarki, Obraną cebulę opłukać i również pokrajać w cienkie plasterki. W salaterce układać talarki ziemniaków, przekładając je plasterkami cebuli i każdą warstwę oprószając solą oraz pieprzem i skrapiając białym winem. Udekorować potrawę gałązkami naci pietruszki. Oddzielnie przyrządzić sos. Rozetrzeć czosnek z solą i z musztardą, dodając stopniowo olej i śmietanę. Gotowy sos wymieszać z posiekaną zieleniną, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podać go oddzielnie w sosjerce. Sałatkę ziemniaczaną, można podawać na przystawkę lub zamiast ziemniaków na gorąco jako dodatek do potraw mięsnych i mącznych.

Tagi:

ziemniaki