Sposób przygotowania:
Sałatka ze śledziem i buraczkami
Śledzie wymoczyć 2 godziny,pokroić w kosteczkę,cebulę pokroić w kostkę,sparzyć na sitku wrzącą wodą,wystudzić,lekko posolić,posypać pieprzem. Marchewkę,ziemniaki,jajka, ugotować,buraczki osobno,wystudzić,zetrzeć na tarce na dużych oczkach,wszystko na osobne talerze. Na dno przezroczystej salaterki,ułożyć śledzia,cebulę,posmarować lekko majonezem,układać warstwy warzyw ,aż do wyczerpania (każda warstwa ma być pomazana bardzo cieniutko majonezem)pod koniec dodać pokrojonego ogórka,wierzch posmarować majonezem posypać utartym na tarce jajkiem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Sarenka
Paola
Pyza
I polecam - to naprawdę przepyszna sałatka!
anullka7
Pewnie że się nie pogniewam:) ja gotuję warzywa raczej al dente ,bo takie lubimy,ale obieram i gotuję krótko.
Nie solę, dopiero na talerzyku,bo jak się posoli,to podchodzi szybko wodą.
Majonez też ma sól,i śledzik jest słony,dlatego każdy soli i posypuje pieprzem na talerzu,niektórzy goście w ogóle nie solą:) mówią że jest akurat.
iwi69