kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Sałatka ze świeżego szpinaku i żurawiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka ze świeżego szpinaku z żurawiną w miodowo-winnym sosie

Sałatka ze świeżego szpinaku i żurawiny

Składniki:

Sałatka ze świeżego szpinaku i żurawiny

 

  • 10 dag liści świeżego szpinaku
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 dag suszonej żurawiny „BAKALAND”
  • 0,5 łyżeczki miodu pszczelego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 0,5 łyżeczki musztardy Dijon

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ze świeżego szpinaku i żurawiny
Na początku przygotowujemy sos do sałatki . W małym naczynku umieszczamy miód, musztardę, oliwę i ocet winny, wszystkie składniki mieszany ze sobą uzyskując jednolity, gęsty płyn. Do sosu dodajemy posiekaną suszoną żurawinę. Tak przygotowany sos z żurawiną odstawiamy do lodówki na min 30 min, można go przygotować dzień wcześniej. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki, do sałatki wykorzystujmy tylko listki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy liście szpinaku ze startym serem i polewamy całość sosem z żurawiną. Sałatkę z sosem ponownie mieszamy. Jak już wcześniej napisałam sos możemy przygotować wcześniej lecz łączymy go z pozostałymi składnikami bezpośrednio przed podaniem. SMACZNEGO!

Tagi:

sery szpinak ser