kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Połączenie szpinaku z jakiem to klasyka gatunku. Podkręcona smakiem słodkich pomidorków koktajlowych tworzy zdrową, wiosenną sałatkę na lekki posiłek.

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i pomidorkami

Składniki:

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i pomidorkami

podstawowe

Sposób przygotowania:

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i pomidorkami
Szpinak dokładnie myjemy na sitku. Jajo gotujemy na twardo w wodzie z dokiem octu (aby nie pękało). Studzimy.

Na talerzu układamy szpinak a na nim przekrojone w ćwiartki jajko oraz połówki pomidorków koktajlowych. Do małego słoiczka dodajemy balsamico, oliwę z oliwek, miód oraz sól i pieprz. Dokładnie wstrząsamy zawartość, aż połączy się w jednolity dressing i polewamy sałatkę.

Całość posypujemy listami, świeżej kolendry, orzechami włoskimi i nasionami słonecznika.