Sposób przygotowania:
Sałatka szparagowa z jajkiem i pomidorem
Szparagi umyć /jeśli wymagają obrać/, odciąć twarde końce i ugotować w osolonej wodzie /ok.3-5 min/ . Odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Przekroić wzdłuż. -Fasolkę obrać , ugotować al dente , przelac zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. -Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na 4 części. -Pomidorki sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę .Pokroić na ćwiartki /można usunąć gniazdka nasienne/. -Oliwę połączyć z octem balsamicznym tworząc gładką emulsję. -Umyty szpinak ułożyć na półmisku /lub w salaterce/. -Na szpinaku układać warstwami przygotowane warzywa i jajka. -Doprawić do smaku sola i pieprzem. -Schłodzić. -Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.