Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 758]

Crumble truskawkowe z czekoladą, kokosem i lodami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 39

Pyszne truskawki z kruszonką, które posiadają kuszącą czekoladowo-kokosową nutę. Deser idealnie współgra z lodami.

Crumble truskawkowe z czekoladą, kokosem i lodami

Składniki:

Crumble truskawkowe z czekoladą, kokosem i lodami

 

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g wiórek kokosowych (drobnych)
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 30-50 g czekolady (użyła białej, mlecznej i mikro kropli truskawkowej)
  • ulubione lody

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Crumble truskawkowe z czekoladą, kokosem i lodami

Truskawki:

Crumble truskawkowe z czekoladą, kokosem i lodami
Wielkość truskawek nie ma znaczenia. Możemy je dowolnie przekrajać.

Obrane i umyte truskawki należy przekroić na pół. Mniejsze owoce mogą być w całości.

Kruszonka:

Crumble truskawkowe z czekoladą, kokosem i lodami
Wiórki do kruszonki powinny być jak najdrobniejsze.

Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć za pomocą dłoni.

Przygotowanie i pieczenie:

Crumble truskawkowe z czekoladą, kokosem i lodami
Mozna użyć dowolnej czekolady, u mnie to były mieszanki.

Formę do pieczenia lub kilka mniejszych koklików - wysmarować masłem i zapełnić owocami.
Truskawki posypać cukrem i kruszonką.

Całość zapiekać około 25 minut w 200 stopniach - do zarumienienia się kruszonki.
Po wyjęciu z piekarnika crumble posypać czekoladą.

Podawać z ciepłe z ulubionymi lodami.

Deser można udekorować dodatkowymi świeżymi truskawkami.

Tagi:

owoce ciasta