Sposób przygotowania:
Salatka ziemniaczana.
Ziemniaki umyc , nie obierac tylko w calosci ugotowac z dodatkiem kminku - ok 20 min / sprawdzac widelcem-zeby nie byly za miekkie/. W tym czasie cebule pokroic w drobna kostke a ogorek obrac ze skorki, przekroic wzdluz i pokroic na cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki wyjac z wody i delikatnie pozbawic lupinek. Dobrze jest miec pod reka rekawiczke zeby sie nie poparzyc. Nastepnie pokroic ziemniaki w plasterki / nie za grube / i przelozyc najlepiej do garnka w ktorym sie gotowaly.Zagotowac wode , doprawic ja lyzeczka soli i spora iloscia pieprzu - i polac pokrojone ziemniaki. Odstawic wszystko na ok 15 min.
Pokroic boczek w kostke i podsmazyc go na patelni. W kubeczku - dobrze rozmieszac olej z octem , musztarda i cukrem.
Po 15 min. odcedzic porzadnie ziemniaczki i wymieszac w duzej misce z cebulka, ogorkami i skwarkami z boczku - podlewajac zrobionym sosem.Odstawic- najlepiej na godzinke - zeby sie przegryzla . W razie potrzeby doprawic sola i pieprzem.
Salatka znakomicie pasuje do dan panierowanych , grilla a nawet do zwyklego sadzonego jajka. Niektorzy podgrzewaja ja w milrofali i podaja lekko ciepla .
Pokroic boczek w kostke i podsmazyc go na patelni. W kubeczku - dobrze rozmieszac olej z octem , musztarda i cukrem.
Po 15 min. odcedzic porzadnie ziemniaczki i wymieszac w duzej misce z cebulka, ogorkami i skwarkami z boczku - podlewajac zrobionym sosem.Odstawic- najlepiej na godzinke - zeby sie przegryzla . W razie potrzeby doprawic sola i pieprzem.
Salatka znakomicie pasuje do dan panierowanych , grilla a nawet do zwyklego sadzonego jajka. Niektorzy podgrzewaja ja w milrofali i podaja lekko ciepla .
Jojo
luna