Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Salatka ziemniaczana.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nie taki diabel straszny.

Salatka ziemniaczana.

Składniki:

Salatka ziemniaczana.

 

  • 1 kg ziemniakow / najlepiej podobnej wielkosci /
  • pol lyzeczki ziarenek kminku
  • 1 duza cebula
  • pol swiezego ogorka /ok. 10cm /
  • 200g wedzonego boczku
  • czubata lyzeczka soli
  • pieprz
  • 0,5l wody
  • 1 lyzeczka musztardy
  • 1 lyzka octu /ja uzywam 10-procentowego/
  • 3 lyzki oleju
  • pol lyzeczki cukru

Sposób przygotowania:

Salatka ziemniaczana.
Ziemniaki umyc , nie obierac tylko w calosci ugotowac z dodatkiem kminku - ok 20 min / sprawdzac widelcem-zeby nie byly za miekkie/. W tym czasie cebule pokroic w drobna kostke a ogorek obrac ze skorki, przekroic wzdluz i pokroic na cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki wyjac z wody i delikatnie pozbawic lupinek. Dobrze jest miec pod reka rekawiczke zeby sie nie poparzyc. Nastepnie pokroic ziemniaki w plasterki / nie za grube / i przelozyc najlepiej do garnka w ktorym sie gotowaly.Zagotowac wode , doprawic ja lyzeczka soli i spora iloscia pieprzu - i polac pokrojone ziemniaki. Odstawic wszystko na ok 15 min.
Pokroic boczek w kostke i podsmazyc go na patelni. W kubeczku - dobrze rozmieszac olej z octem , musztarda i cukrem.
Po 15 min. odcedzic porzadnie ziemniaczki i wymieszac w duzej misce z cebulka, ogorkami i skwarkami z boczku - podlewajac zrobionym sosem.Odstawic- najlepiej na godzinke - zeby sie przegryzla . W razie potrzeby doprawic sola i pieprzem.
Salatka znakomicie pasuje do dan panierowanych , grilla a nawet do zwyklego sadzonego jajka. Niektorzy podgrzewaja ja w milrofali i podaja lekko ciepla .

Tagi:

ziemniaki