Aga Z.

Aga Z.

Szef Kuchni
[Przepisów: 124]

Sałatka ziemniaczana, palatyńska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Sałatka ziemniaczana, palatyńska z Kasslerem czyli wieprzowiną wędzoną, peklowaną

Sałatka ziemniaczana, palatyńska

Składniki:

Sałatka ziemniaczana, palatyńska

 

  • 250 g ziemniaków
  • Pół łyżeczki kminku
  • 200 g zielonej fasoli
  • Wywar z warzyw
  • 100 g gotowanego Kasslera (peklowana, wędzona wieprzowina) w kawałku
  • 2 cebulki
  • Rzodkiew – pęczek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • Sól, pieprz
  • Pół łyżeczki ostrej musztardy

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ziemniaczana, palatyńska
Ziemniaki gotować w mundurkach razem z kminkiem. W czasie gotowania połamać fasolę na kawałki, wsadzić do gotującego się wywaru. Pozostawić do gotowania przez 10 minut. Wyjąć gdy będą jeszcze lekko twarde. Wywar pozostawić. Mięso pokroić w kostkę, rzodkiew na mniejsze kawałki. Cebulki w pierścienie. Wywar po fasoli wymieszać z octem, olejem, solą, pieprzem i musztardą. Powstały sos polać na fasolę i wymieszać. Gdy ziemniaki się ugotują, pokroić je bez skórki w kostkę, następnie dodać do fasoli. Kasslera wraz z rzodkiewką i cebulą wymieszać z fasolą, doprawić i pozostawić na jakiś czas.