Sposób przygotowania:
Sałatka ziemniaczana z sosem jogurtowo-majonezowym
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. o ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Kroimy je w kostkę. Paprykę i szynkę kroimy w kostkę o podobnej wielkości co ziemniaki. Rzodkiewki kroimy na cząstki (na 4-6 części). Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni aż się lekko zarumienią. Wszystkie składniki sałatki najlepiej przygotować wieczorem, a połączyć je rano, powinny być dobrze schłodzone, szczególnie ziemniaki. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, słodką papryką, solą i pieprzem. Na duży talerz wykładamy porwaną sałatę, wykładamy pokrojone składniki, polewamy je przygotowanym sosem i posypujemy pestkami słonecznika. Smacznego :) Uwaga: Składniki sałatki można równie dobrze wymieszać z sosem od razu w misce.