Sposób przygotowania:
Sałatka ziemniaczana ze śledziem i...
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Matiasy zalewamy mlekiem, wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mleko wylewamy, a śledzie kroimy w paseczki o grubości około 4-5 mm. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w 0,5 cm kosteczkę. Musztardę angielską mieszamy z olejem. Doprawiamy pieprzem czarnym i młotkowanym z kolendrą. Sosem zalewamy warzywa ze śledziem. Sałatkę wykładamy na miseczkę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby składniki "się przegryzły". Posypujemy drobno posiekanym marynowanym patisonem. Przybieramy natką pietruszki lub szczypiorkiem.