Sposób przygotowania:
Sałaty z jajkiem i arbuzem z sosem
Mix sałat myjemy suszymy w wirówce do sałaty układamy na półmisku .Ogórka zielonego dobrze myjemy nie obieramy z skórki i kroimy w plasterki .Jajko gotujemy w osolonej wodzie ,studzimy obieramy i kroimy w plasterki .Ogórka i jajko układamy na sałacie . Kawałek arbuza kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki .Robimy sos winegret z makiem 3 łyżki oliwa,1 łyżeczka sok z cytryny, Sól, pieprz,1/2 łyżeczki musztarda, 1/2 łyżeczki miód,1 łyżeczka maku
Taki sos najlepiej robić w słoiczku wtedy dobrze nam się rozmiesza . Wlewamy 3łyzki oliwy z pierwszego tłoczenia dodajemy 1łyżeczke soku z cytryny lub z limonki .Mieszamy dobrze .Dodajemy sól pieprz świeżo mielony do smaku do smaku . Następnie mak ok 1 łyżeczka ,1/2 łyżeczki miodu płynnego i musztardy także ok 1/2 łyżeczki .Dobrze mieszamy .Chłodzimy w lodówce . Takim sosem polewamy sałatkę .Podajemy
Taki sos najlepiej robić w słoiczku wtedy dobrze nam się rozmiesza . Wlewamy 3łyzki oliwy z pierwszego tłoczenia dodajemy 1łyżeczke soku z cytryny lub z limonki .Mieszamy dobrze .Dodajemy sól pieprz świeżo mielony do smaku do smaku . Następnie mak ok 1 łyżeczka ,1/2 łyżeczki miodu płynnego i musztardy także ok 1/2 łyżeczki .Dobrze mieszamy .Chłodzimy w lodówce . Takim sosem polewamy sałatkę .Podajemy