Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Salsa verde

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Doskonale nadaje się do mięs z grilla.

Salsa verde

Składniki:

Salsa verde

 

 

 

  • 2 duże pęczki zielonej pietruszki,
  • 150 ml oliwy ekstra virgin,
  • 5 filecików anchois,
  • 1 łyżkę marynowanych kaparów,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 żółtko,
  • sól do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Salsa verde
Natkę pietruszki dobrze umyć i osączyć. (najlepiej odwirować w specjalnej wirówce). Pokroić na nieduże kawałki. Przełożyć do blendera. Dodać sok z cytryny, żółtko, fileciki anchois, kapary i połowę oliwy. Składniki dokładnie zmiksować. Dodać resztę oliwy i sól. Ponownie zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Podawać do mięs, zimnych warzyw i makaronu.

Tagi:

kapary