Sardynki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sardynki umyć, osuszyć. Ułożyć je w naczyniu do pieczenia tak, aby ściśle do siebie przylegały, ale nie nachodziły jedna na drugą.

Sardynki pieczone

Składniki:

Sardynki pieczone

 

  • 1 kg świeżych sardynek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • Kilka łyżek oliwy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sardynki pieczone
Sardynki umyć, osuszyć. Ułożyć je w naczyniu do pieczenia tak, aby ściśle do siebie przylegały, ale nie nachodziły jedna na drugą. Czosnek i jeden pęczek pietruszki posiekać, zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Składniki połączyć ze sobą, posolić, popieprzyć, dodać oliwę, wymieszać. Rozprowadzić masę równomiernie po sardynkach, wstawić do piekarnika i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku pół godziny. Posiekać drugi pęczek natki pietruszki i posypać gotowe danie przed podaniem na stół.