Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Schab czosnkowo-ziołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schab marynowany w czosnku i przyprawach to propozycja na pyszne mięso, które można podawać na zimno z pieczywem lub na ciepło z sosem, kluskami i surówką jako danie obiadowe.

Schab czosnkowo-ziołowy

Składniki:

Schab czosnkowo-ziołowy

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 łyżki octu jabłkowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonej szałwii
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Schab czosnkowo-ziołowy

ETAP 1:

Schab czosnkowo-ziołowy
Umyte mięso natrzeć solą i oprószyć pieprzem.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem.

ETAP 2:

Schab czosnkowo-ziołowy
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać.

Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszone liście laurowe, ocet, sos sojowy, oliwę, majeranek, tymianek, szałwię, gałkę muszkatołową, paprykę i musztardę, wymieszać.

ETAP 3:

Schab czosnkowo-ziołowy
Przygotowane mięso dokładnie obtoczyć w marynacie.

Przygotowaną marynatą dokładnie posmarować mięso.

ETAP 4:

Schab czosnkowo-ziołowy
Przygotowane mięso włożyć do rękawa i marynować przez kilka godzin.

Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie zapiąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pozostawić w lodówce przynajmniej na 5-6 godzin. ( Najlepiej na całą noc).


Następnie rękaw w kilku miejscach przebić wykałaczką i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec około 1,5 godziny. Po upływie 1 godziny przeciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem, i dalej piec aby nabrało rumianego koloru.