Sposób przygotowania:
Cannelloni zapiekane
Do cannelloni można wykorzystać surowy makaron, ale ja wolę go podgotować w osolonym wrzątku na półtwardo i taki nadziewać. Niestety zdarza się, że rurki tracą wtedy trochę kształt, ale mamy pewność, że makaron w gotowym daniu nie będzie nam chrupał w zębach.
Mięso zmielić w maszynce. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso i podsmażyć. Marchewką, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do mięsa, podlać ok. ½ szklanki wody, przyprawić i dusić pod przykryciem około 20 minut, następnie dodać koncentrat pomidorowy, lub w sezonie świeże pomidory i doprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut.
Makaron nadziewać przygotowanym farszem i układać na blaszce. Posypać startym żółtym serem i słodką papryką. Zapiekać pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego.
Mięso zmielić w maszynce. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso i podsmażyć. Marchewką, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do mięsa, podlać ok. ½ szklanki wody, przyprawić i dusić pod przykryciem około 20 minut, następnie dodać koncentrat pomidorowy, lub w sezonie świeże pomidory i doprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut.
Makaron nadziewać przygotowanym farszem i układać na blaszce. Posypać startym żółtym serem i słodką papryką. Zapiekać pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego.