WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1922]

Schab dojrzewający

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab zamarynowany w cukrze, soli i przyprawach, suszony w temperaturze pokojowej w ponczosze przez minimum 5 dni.

Schab dojrzewający Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab dojrzewający

 

  • 1 kg schabu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli kamiennej
  • 1 łyżeczka soli jodowanej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

Sposób przygotowania:

Schab dojrzewający

ETAP 1:

Schab oczyścić z błon i przerostow. Umyć i osuszyć. Obsypać cukrem i odstawić na 24 godziny w zamkniętym pojemniku do lodówki.

Następnie umyć z cukru, osuszyć i natrzeć solą kamienną. Znów wstawić na 24 godziny do lodówki.

Umyć z soli i natrzeć rozgniecionym czosnkiem, solą jodowana, pieprzem i papryką. Włożyć ostrożnie do czystej pończochy i powiesić w suchym przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Po 5-7 dniach wyjąć i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.

Następnie pokroić na cieniutkie plasterki.

Schab dojrzewający
Schab po kilku dniach suszenia wyjęty z pończochy
Schab dojrzewający
Schab zamarynowany w przyprawach włożony do pończochy i powieszony
Schab dojrzewający
Schab po marynowaniu w cukrze i soli obsypany przyprawami
Schab dojrzewający
Suchab po oplukaniu z cukru obsypany solą