Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 332]

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 70
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takiej rolady jeszcze nie jedliście. Rolada smakuje jak kopytka, ale dzięki młodej kapusty jest pyszna, można ją podać jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięsa.

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą

 

Sposób przygotowania:

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą

I

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą
Przygotowanie masy ziemniaczanej, gotujemy ziemniaki, mielimy i łączymy ze składnikami.

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy.

2. Po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy. Wbijamy jajka, dodajemy oliwę, pieprz oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy do chwili polaczenia się składników.

II

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą
Ułożenie masy ziemniaczanej na foli aluminiowej

3. Masę ziemniaczaną wykładamy na folię aluminiową, następnie należy uformować na kształt prostokąta.

III

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą
Przygotowanie farszu z warzyw

4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Pod koniec dodajemy cukier, pieprz, Vegetę oraz ocet.

IV

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą
rozłożenie farszu z kapusty

5. Wierzch masy ziemniaczanej przykrywamy równomiernie przygotowaną ostudzoną kapustą.

V

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą
zwijanie rolady

6. Całość delikatnie zwijamy w roladę, następnie szczelnie zawijamy folią aluminiową.

7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

VI

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą

8. Gotowe.

9. Smacznego.