ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Młoda kapusta z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza młoda kapusta z dodatkiem marchewki, boczku wędzonego i koperku, jest doskonała i na ciepło i na zimno.

Młoda kapusta z marchewką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Młoda kapusta z marchewką

 

  • kapusta młoda 4 główki średnie,
  • smalec 2 łyżki,
  • boczek wędzony 20 dag,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • marchew 4 sztuki średnie,
  • kostka rosołowa 2 sztuki,
  • papryka ostra 1,5 łyżeczki,
  • sól czosnkowa 2-3 łyżeczki,
  • woda 1/2 szklanki,
  • koperek 2 pęczki,
  • mąka pszenna 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z marchewką
Mode kapusty przekroić na połowę, usunąć twarde liście, opłukać i w dużej misce pokroić nie za drobno, usunąć głąb.

W garnku na smalcu zrumienić boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojoną cebulę, starte marchewki, podsmażać z 5 minut, mieszać.

Do garnka wsypać porcję pokrojonej kapusty, wymieszać, gdy się zmniejszy w garnku to dosypać resztę kapusty, wlać 1/2 szklanki wody, gotować na większym ogniu, zamieszać.

Do kapusty dodać kostki rosołowe, wsypać paprykę ostrą, pieprz mielony, sól czosnkową, gotować do miękkości kapusty.

Wsypać koperek posiekany, mąkę pszenną i szybko wymieszać w garnku, po chwili zdjąć z ognia i można kapustę jeść.
Młoda kapusta z marchewką
Marchewka starta doskonale smakuje z kapustą młodą.
Młoda kapusta z marchewką
Kapustę w misce pokroić nie za mocno drobno.
Młoda kapusta z marchewką
Kapustę do garnka dodawać porcjami, gdy się kurczy dodać nową porcję.
Młoda kapusta z marchewką
Koperek jest naqjlepszym dodatkiem do młodej kapusty.
Młoda kapusta z marchewką