kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Schab duszony w papryce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Duszone mięsa są bardzo kruche i soczyste. W towarzystwie dużej ilości papryki oraz selera naciowego stanowią smaczne, lekkie i niewymagające dużych nakładów pracy danie.

Schab duszony w papryce

Składniki:

Schab duszony w papryce

 

  • 1kg schabu bez kości
  • 3 czerwone papryki
  • ½ selera naciowego
  • biała część pora
  • 1l domowego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz czarny, słodka papryka, tymianek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony w papryce
W garnku z szerokim dnem rozgrzać masło klarowane. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 1cm. Doprawić z obu stron, solą czarnym pieprzem i słodka papryką. Mięso przesmażamy z obu stron. Paprykę i seler myjemy. Kroimy w dowolnej wielkości kawałki. Biała część pora kroimy w talarki. Warzywa dodajemy do przesmażonego mięsa i zalewamy domowym przecierem pomidorowym. Jeśli takowym nie dysponujemy możemy wykorzystać mały słoiczek przecieru rozmieszanego w 3 szklankach bulionu. Dusimy, aż mięso będzie miękkie i kruche około 50-60 minut. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i tymiankiem. Podajemy z warzywami oraz ryżem.