czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Schab duszony w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Schab przyrządzony w ten sposób jest bardzo delikatny i kruchy. Idealnie smakuje z dodatkiem młodych ziemniaczków.

Schab duszony w kapuście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab duszony w kapuście

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony w kapuście
Schab umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od smażenia kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Posolić, na kapuście rozłożyć kotlety, przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut. 
Schab duszony w kapuście
kapustę z przyprawami zlać bulione, dusić
Schab duszony w kapuście
Do kapusty dodac kotlety, dusić jeszcze 20minut