p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Schab duszony w pikantnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

duszony schab w marynacie pikantnej zarówno do kanapek jak i do dań głównych z sosem

Schab duszony w pikantnej marynacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab duszony w pikantnej marynacie

 

  • 1 kg schabu,
  • 1 op. marynaty pikantnej do mięsa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka papryki,
  • do smaku sól

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony w pikantnej marynacie
Czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim schab, obsypujemy całym opakowaniem marynaty pikantnej do mięsa, doprawiamy solą, 1 łyżeczką papryki i majeranku. Smarujemy oliwą z oliwek, pędzelkiem dokładnie rozprowadzić całość przypraw. Schab wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, opiekamy schab z obu stron. Do naczynia w którym macerowało się mięso wlewamy 1/2 litra wrzącej wody, mieszamy z resztkami marynaty i zalewamy podpieczone mięso. Dusimy 40 minut, obracając schab po 20 minutach. Z płynu można zrobić sos pieczeniowy.
Schab duszony w pikantnej marynacie
Taki duszony schab jest doskonaym dodatkiem do kanapek
Schab duszony w pikantnej marynacie
Taki schab możemy kroić w cienkie plastry na kanapki lub w grubsze do sosu