Sposób przygotowania:
Schab duszony z prawdziwkami
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plastry. Plastry mięsa nacieramy marynatą to mięs i olejem. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
2. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie kroimy na większe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy plastry schabu z obu stron. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę, zalewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości często mieszając. Ja dusiłam całość około 50 minut.
4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną, wlewamy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i wlewamy do mięsa, mieszamy żeby nie było grudek. Chwilę sos gotujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Podajemy.
2. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie kroimy na większe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy plastry schabu z obu stron. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę, zalewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości często mieszając. Ja dusiłam całość około 50 minut.
4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną, wlewamy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i wlewamy do mięsa, mieszamy żeby nie było grudek. Chwilę sos gotujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Podajemy.