Sposób przygotowania:
Schab w sosie grzybowym z kaszą
Prawdziwki zalewam przegotowaną, letnią wodą. Odstawiam na parę godzin, aby zmiękły. Schab pokrojony w plastry grubości 1-1,5 cm nacieram solą i pieprzem czarnym z dwóch stron. Smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż zaczną się rumienić. Namoczone prawdziwki kroję w średniej wielkości kawałki. Dodaję je do smażącego się schabu. Chwilę smażę wszystko razem po czym zalewam wodą pozostałą z moczenia grzybów. Dodaję jeszcze sos sojowym oraz pokruszoną papryczkę chili. Mieszam i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 35 minut. W międzyczasie płuczę kasze jęczmienną. Wypłukaną dodaję do duszonego schabu. Dolewam jeszcze pół szklanki wody i patelnię ponownie przykrywam. Podgrzewam do momentu ugotowania kaszy, przez około 25 minut. Danie jest gotowe. Smacznego.