zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Bitki schabowe z makaronem i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mała odskocznia od tradycyjnego schaboszczaka. Bitki w pysznym sosie z nutka grzybów. Podaję z makaronem i marynowanymi prawdziwkami.

Bitki schabowe z makaronem i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki schabowe z makaronem i grzybami

 

  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • pieprz syczuański
  • sól ziołowa
  • masło klarowane
  • 2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela ang.
  • po troszku majeranku, estragonu, tymianku, imbiru, pieprzu Cayenne( lub lubiona przyprawa do mięs)
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 2 łyżeczki suszonych, zmielonych na mączkę grzybów
  • łyżka sosu sojowego grzybowego

 

Sposób przygotowania:

Bitki schabowe z makaronem i grzybami
Plastry schabu rozbijam , posypuję solą ziołową i mielonym pieprzem syczuańskim z każdej strony.

W szerokim rondlu rozgrzewam masło klarowane, obsmażam mięso z każdej strony , dodaję resztę przypraw i zalewam gorącą wodą. Duszę do miękkości mięsa.

Pod koniec zagęszczam skrobią kukurydzianą.

Najlepiej smakuje z makaronem, u mnie razowy, jako dodatek marynowane prawdziwki.
Bitki schabowe z makaronem i grzybami
Plastry schabu rozbijam , posypuję solą ziołową i mielonym pieprzem syczuańskim z każdej strony.
Bitki schabowe z makaronem i grzybami
W szerokim rondlu rozgrzewam masło klarowane, obsmażam mięso z każdej strony , dodaję resztę przypraw
Bitki schabowe z makaronem i grzybami
zalewam wrzątkiem dodaję suszone zmielony grzyby
Bitki schabowe z makaronem i grzybami
Duszę do miękkości mięsa. Pod koniec zagęszczam skrobią kukurydzianą.