Sposób przygotowania:
Roladki schabowe z prawdziwkami
Schab umyć, osuszyć i podzielić na porcje takie troszkę grubsze i delikatnie rozbić tłuczkiem, kotlety nacieramy przyprawą do mięsa oraz oregano, zostawiamy w lodówce na 2 godz. Grzyby ja miałam prawdziwki, ale mogą to być też inne leśne grzyby kroimy i obgotowujemy w lekko posolonej wodzie i dokładnie odcedzamy, następnie grzyby dusimy na małym gazie razem ze śmietaną i przyprawami (solą i pieprzem)do uduszonych grzybów dodajemy ubite jajka i smażymy jak jajecznicę. Na środku rozbitego kotleta układamy porcję nadzienia i zwijamy jak roladki. Dodatkowe jajka ubijamy z mlekiem. Zwinięte roladki dokładnie obtaczamy w mące, następnie w ubitych jajkach i na końcu w bułce tartej. Roladki smażymy w dość głębokim tłuszczu, najpierw na mocnym ogniu obsmażamy potem zmniejszamy płomień i dosmażamy mięso. Podajemy na gorąco jako mięso do obiadu, ale na zimno pokrojone w plasterki jest również bardzo smaczne.
msewka