WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Schab gotowany z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny schab gotowany w zalewie z dodatkiem przypraw i z korzeniem chrzanu. Idealny jako wędlina na kanapki.

Schab gotowany z chrzanem

Składniki:

Schab gotowany z chrzanem

 

  • ok. 1kg schabu wieprzowego
  • 1 mały korzeń chrzanu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • listek laurowy
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Schab gotowany z chrzanem

ETAP 1:

Mięso umyć i odciąć tłuste przerosty i błonki. Włożyć je do garnka. Wlać tyle wody aby przykryła mięso. Wsypać do wody sól i pieprz czarny mielony.

Chrzan umyć i oczyścić i dodać do garnka. Włożyć listek laurowy. Garnek ustawić na gazie i zagotować mięso.

Gdy woda się zagotuje zmniejszyć płomień na minimalny i gotować dalej aż schab będzie miękki (u mnie zajęło to ok. 1,5 godziny). Mięso pozostawić w zalewie do wystygnięcia. Następnie wyjąć mięso i odsączyć na metalowej kratce.

Odsączone mięso zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i przechowywać w lodówce.