Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z pieczarkamiETAP 1:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ugotowany przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
ETAP 2:
Pieczarki obieramy.
ETAP 3:
Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i całość smażymy do momentu, aż pieczarki będą miękkie.
ETAP 4:
Ser żółty mielimy na drobno w rozdrabniaczu.
ETAP 5:
Sos pieczarkowy rozrabiamy w takiej ilości zimnej wody jaka jest podana na opakowaniu, Po czym wlewamy do pieczarek i doprowadzamy do wrzenia.
ETAP 6:
Do sosu pieczarkowego dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wykładamy makaron z pieczarkami.
ETAP 7:
Kiełbasę śląską kroimy w plasterki i układamy na makaronie.
ETAP 8:
Całość posypujemy zmielonym w rozdrabniaczu żółtym serem. Zapiekamy ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni.
danielek