WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1686]

Pierogi z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne pierogi z mięsem i dodatkiem ugotowanych warzyw i smażonej cebulki. Pyszne z wody lub smażone na masełku.

Pierogi z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem

Ciasto

Farsz

  • ok. 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • płaska łyżeczka soli + płaska łyżka soli
  • pieprz czarny mielony
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • listek laurowy
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem

ETAP 1:

Szynkę wieprzową włożyć do garnka. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Zalać to wodą. Włożyć listek laurowy, wsypać płaską łyżkę soli i pieprz ziarnisty i zagotować. Dodać kostkę rosołową i gotować mięso aż będzie miękkie.

Wystudzić w zalewie. Zimne mięso i warzywa (oprócz cebuli) wyjąć i zmielić.

Drugą cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Przesmażoną cebulę zmielić i dodać do farszu. Mięso przyprawić płaską łyżeczką soli, większą szczyptą pieprzu i majonezem i dobrze wymieszać.

Mąkę i szczyptę soli wsypać do miski. Wbić żółtka i wymieszać. Mleko podgrzać i gorące wlać do mąki i żółtek. Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto podzielić na kawałki.

Każdy kawałek rozwałkować na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinać foremką kółka.
Na środku każdego kółka kłaść porcję farszu i zlepiać brzegi. W garnku zagotować wodę. Wlać łyżkę oleju, osolić i wrzucić pierogi. Gotować ok. 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów.

Wyjąć na półmisek. Podawać z wody, okraszone skwarkami lub przesmażyć na maśle po wystudzeniu.

Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem w trakcie gotowania w osolonej wodzie
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem po ulepieniu ułożone na ręczniku kuchennym
Pierogi z mięsem
Porcja farszu nałożona na wycięty krążek ciasta
Pierogi z mięsem
Wymieszany farsz mięsny z przyprawami gotowy do nadziewania pierogów