Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsemETAP 1:
Szynkę wieprzową włożyć do garnka. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Zalać to wodą. Włożyć listek laurowy, wsypać płaską łyżkę soli i pieprz ziarnisty i zagotować. Dodać kostkę rosołową i gotować mięso aż będzie miękkie.
Wystudzić w zalewie. Zimne mięso i warzywa (oprócz cebuli) wyjąć i zmielić.
Drugą cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Przesmażoną cebulę zmielić i dodać do farszu. Mięso przyprawić płaską łyżeczką soli, większą szczyptą pieprzu i majonezem i dobrze wymieszać.
Mąkę i szczyptę soli wsypać do miski. Wbić żółtka i wymieszać. Mleko podgrzać i gorące wlać do mąki i żółtek. Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto podzielić na kawałki.
Każdy kawałek rozwałkować na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinać foremką kółka.
Na środku każdego kółka kłaść porcję farszu i zlepiać brzegi. W garnku zagotować wodę. Wlać łyżkę oleju, osolić i wrzucić pierogi. Gotować ok. 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów.
Wyjąć na półmisek. Podawać z wody, okraszone skwarkami lub przesmażyć na maśle po wystudzeniu.