Sposób przygotowania:
Gołąbki z szybkowaru
Z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście ściągając je z główki, z wystudzonych liści ścinać gruby nerw.
Mielone mięso dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, przyprawą do wieprzowiny, cebulą podsmażoną na oleju, na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i ciasno zawijać.
Na dnie szybkowaru rozłożyć sitko rozkładane (ochrona przed przypaleniem się gołąbków na dnie) i układać na nim gołąbki, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, w szybkowarze zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Zimne gołąbki wyjąc na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Mielone mięso dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, przyprawą do wieprzowiny, cebulą podsmażoną na oleju, na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i ciasno zawijać.
Na dnie szybkowaru rozłożyć sitko rozkładane (ochrona przed przypaleniem się gołąbków na dnie) i układać na nim gołąbki, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, w szybkowarze zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Zimne gołąbki wyjąc na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, wsypać posiekaną natkę pietruszki.