ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gołąbki z szybkowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki z szybkowara są mega delikatne, aromatyczne, smaczne, w szybkowarze najlepiej je zrobić wieczorem i zostawić do dobrego wystudzenia, przy wyjmowaniu nie rozlecą się, z wywaru przygotować sos.....SMACZNEGO!!!

Gołąbki z szybkowaru Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gołąbki z szybkowaru

 

  • kapusta 1 główka nie za zbita główka,
  • mielone mięso wieprzowo-wołowe 60 dag,
  • ryż ugotowany 2 woreczki,
  • kucharek 1 łyżka,
  • przyprawa do wieprzowiwny 1 opakowanie,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • cebula podsmażona 1 sztuka,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • woda 7 szklanek,
  • liść laurowy 2 sztuki,
  • ziele angielskie,
  • 4 sztuki,
  • przecier pomidorowy 190 gram słoiczek,
  • śmietana 12% 100 gram,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • woda 3/4 szklanki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Gołąbki z szybkowaru
Z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście ściągając je z główki, z wystudzonych liści ścinać gruby nerw.

Mielone mięso dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, przyprawą do wieprzowiny, cebulą podsmażoną na oleju, na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i ciasno zawijać.

Na dnie szybkowaru rozłożyć sitko rozkładane (ochrona przed przypaleniem się gołąbków na dnie) i układać na nim gołąbki, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, w szybkowarze zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Zimne gołąbki wyjąc na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Gołąbki z szybkowara
Smakują również dobrze na zimno do pieczywa z masłem.
Gołąbki z szybkowara
Małym, ostrym noożykiek szybko się ścina gruby nerw.
Gołąbki z szybkowara
Farsz nakładań brzeg liścia i zawijać ciasno.
Gołąbki z szybkowara
Na dnie szybkowaru rozłożyć sitko rozkładane.
Gołąbki z szybkowara