Sposób przygotowania:
Pieczony glazurowany schab
W salaterce łączymy ze sobą wszystkie przyprawy tj. paprykę słodką i ostrą, cumin, cynamon, sól i pieprz. Schab myjemy i osuszamy. Schab nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką przypraw i odstawiamy na minimum godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor schab. Obsmażony schab przekładamy do skropionego oliwą naczynia żaroodpornego, przykrywamy go szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 75 minut.
W czasie kiedy schab się piecze przygotowujemy glazurę. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy musztardę – wszystko gotujemy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Glazurę zdejmujemy z ognia.
Mięso wyjmujemy z piekarnika, usuwamy folię, mięso polewamy przygotowaną glazurą i wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie mięso można już kroić. Jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, smacznego.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor schab. Obsmażony schab przekładamy do skropionego oliwą naczynia żaroodpornego, przykrywamy go szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 75 minut.
W czasie kiedy schab się piecze przygotowujemy glazurę. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy musztardę – wszystko gotujemy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Glazurę zdejmujemy z ognia.
Mięso wyjmujemy z piekarnika, usuwamy folię, mięso polewamy przygotowaną glazurą i wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie mięso można już kroić. Jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, smacznego.