Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Schab pieczony - np. na wyjazd.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Schab pieczony - jako danie obiadowe, jako domowa wędlina do chleba, jako konserwa na wyjazd - tyle zastosowań ile wymyślisz.

Schab pieczony - np. na wyjazd. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab pieczony - np. na wyjazd.

 

  • schab - 1 kg
  • majeranek - 1 czubata łyżka
  • czosnek - 2 duże ząbki
  • sól, pieprz - do smaku
  • musztarda 1 - 2 łyżki
  • olej lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

Schab pieczony - np. na wyjazd.
Mięso umyj, osusz i dokładnie natrzyj przyprawami i musztardą. Odłóż na noc do lodówki. Włóż mięso do siatki wędliniarskiej (jeżeli masz), aby zachowało kształt. Obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełóż do naczynia żaroodpornego (razem z tłuszczem), podlej odrobiną wody i piecz ok. 1 godziny. Upieczone mięso możesz podawać np. z kluseczkami, lub ostudzić i podawać jako wędlinę do kanapek. Możesz również zawekować (patrz przepis: http://bezchemii.blogspot.com/2013/08/gulasz-paprykarz-na-wyjazd.html) i zabrać ze sobą na urlop.
Schab pieczony - np. na wyjazd.
Mięso dokładnie natrzyj przyprawami i musztardą
Schab pieczony - np. na wyjazd.
Włóż mięso do siatki wędliniarskiej - zachowa ładny kształt
Schab pieczony - np. na wyjazd.
Możesz równię mięso po upieczeniu zawekować na urlop