Sposób przygotowania:
Schab pieczony w mleku
Schab natrzeć dokładnie sporą ilością czubrycy czerwonej z dodatkiem oleju. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć ponownie do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojona cebulę oraz listki laurowe.
Całość zalać mlekiem tak aby mleko przykryło 2/3 mięsa. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, piec ok 2 godzin.
Po godzinie pieczenia schab obrócić. Na koniec pieczenia można naczynie odkryć aby mięso bardziej się przyrumieniło.
Po upieczeniu zostawić w naczyniu do wystygnięcia, dopiero potem schłodzić w lodówce.
Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć ponownie do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojona cebulę oraz listki laurowe.
Całość zalać mlekiem tak aby mleko przykryło 2/3 mięsa. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, piec ok 2 godzin.
Po godzinie pieczenia schab obrócić. Na koniec pieczenia można naczynie odkryć aby mięso bardziej się przyrumieniło.
Po upieczeniu zostawić w naczyniu do wystygnięcia, dopiero potem schłodzić w lodówce.