SUPERPRZEPIS

Schab pieczony w mleku

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Schab pieczony w mleku Więcej zdjęć (5)

Pyszny soczysty schab pieczony w mleku. U mnie z przeznaczeniem na kanapki ale można także podać na ciepło jako danie obiadowe. Schab można doprawić dowolnymi przyprawami.

Składniki:

Schab pieczony w mleku

 

  • 2 kg schabu, u mnie schab karkowy
  • czubryca czerwona
  • 2 cebule
  • 2-3 listki laurowe
  • mleko w temperaturze pokojowej
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w mleku
Schab natrzeć dokładnie sporą ilością czubrycy czerwonej z dodatkiem oleju. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć ponownie do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojona cebulę oraz listki laurowe.

Całość zalać mlekiem tak aby mleko przykryło 2/3 mięsa. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, piec ok 2 godzin.

Po godzinie pieczenia schab obrócić. Na koniec pieczenia można naczynie odkryć aby mięso bardziej się przyrumieniło.

Po upieczeniu zostawić w naczyniu do wystygnięcia, dopiero potem schłodzić w lodówce.
Schab pieczony w mleku
Schab natrzeć dokładnie sporą ilością czubrycy czerwonej z dodatkiem oleju. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
Schab pieczony w mleku
Po tym czasie mięso obsmazyć na patelni ze wszystkich stron.
Schab pieczony w mleku
Obsmażone mięso przełożyć ponownie do naczynia żarodoprnego. Dodac pokrojona cebulę oraz listki laurowe.
Schab pieczony w mleku
Całość zalać mlekiem tak aby mleko przykryło 2/3 mięsa. Naczynie przykryć i wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C, piec ok 2 godzin. Po godzinie pieczenia schab obrócić.