katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Pieczona karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny kawałek upieczonego mięsa. Tak można przygotować też inne mięsko np szynkę czy łopatkę. Smaczne nie tylko na święta.

Pieczona karkówka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona karkówka

 

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć pieprzem. Czosnek obrać i rozetrzeć ze solą, natrzeć dobrze mięso.

Oprószyć majerankiem i zmiażdżonym zielem angielskim. Obłożyć też połamanym liściem laurowym.

Mięso przełożyć do naczynia zasypać pokrojoną cebulą i przykryć folią.

Odstawić do lodówki na ok 10 godz a można na dłużej.

Mięso wyjmujemy z lodówki, obieramy z przypraw i skrapiamy olejem.

Najlepiej obwiązać nicią by mięso ukształtować.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy mięso folią aluminiową na ok 40 min i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Po zdjęciu foli pieczemy jeszcze ok 60 min (można troszkę zmniejszyć grzanie).

Przed wyłączeniem sprawdzić czy mięso jest upieczone.
Pieczona karkówka
Upieczony już smaczny, pachnący kawał karczku.