Sposób przygotowania:
Pieczona karkówka
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć pieprzem. Czosnek obrać i rozetrzeć ze solą, natrzeć dobrze mięso.
Oprószyć majerankiem i zmiażdżonym zielem angielskim. Obłożyć też połamanym liściem laurowym.
Mięso przełożyć do naczynia zasypać pokrojoną cebulą i przykryć folią.
Odstawić do lodówki na ok 10 godz a można na dłużej.
Mięso wyjmujemy z lodówki, obieramy z przypraw i skrapiamy olejem.
Najlepiej obwiązać nicią by mięso ukształtować.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy mięso folią aluminiową na ok 40 min i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Po zdjęciu foli pieczemy jeszcze ok 60 min (można troszkę zmniejszyć grzanie).
Przed wyłączeniem sprawdzić czy mięso jest upieczone.
Oprószyć majerankiem i zmiażdżonym zielem angielskim. Obłożyć też połamanym liściem laurowym.
Mięso przełożyć do naczynia zasypać pokrojoną cebulą i przykryć folią.
Odstawić do lodówki na ok 10 godz a można na dłużej.
Mięso wyjmujemy z lodówki, obieramy z przypraw i skrapiamy olejem.
Najlepiej obwiązać nicią by mięso ukształtować.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy mięso folią aluminiową na ok 40 min i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Po zdjęciu foli pieczemy jeszcze ok 60 min (można troszkę zmniejszyć grzanie).
Przed wyłączeniem sprawdzić czy mięso jest upieczone.