SUPERPRZEPIS

Schab pieczony w mleku

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Schab pieczony w mleku

Schab idealny jako wędlina do chleba choć jako pieczeń też się idealnie sprawdzi, pomysł na schab zaczerpnięty z bloga zbysiowej.

Składniki:

Schab pieczony w mleku

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 1 litr mleka

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w mleku

ETAP 1:

Schab pieczony w mleku
Mieso natrzeć przyprawami i odstawić do zamarynowania.

Schab umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą, pieprzem, polać olejem i posypać majerankiem oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki na wierzchu ułożyć gałązki świeżego majeranku tak przygotowane mięso odstawić na 2 godziny.

ETAP 2:

Schab pieczony w mleku
Do mięsa wlac całe mleko i piec w piekarniku.

Po tym czasie do brytfanki wlać mleko, przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika piec około 1 godzinę i 40 minut w trakcie pieczenia mięso polewać powstałym sosem.

ETAP 3:

Schab pieczony w mleku
Mięso w foli zostawić do całkowitego wystudzenia.

Upieczone mięso zawinąć w folię aluminiową i zostawić do dokładnego wystudzenia najlepiej do następnego dnia.