Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Soczysty schab z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Schab marynowany w mleku z czosnkiem, pieczony w przyprawach jest aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny.

Soczysty schab z piekarnika

Składniki:

Soczysty schab z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Soczysty schab z piekarnika

ETAP 1:

Soczysty schab z piekarnika
Mięso zanurzone w mleki można odłożyć na całą noc.

Mleko wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, włożyć do miski, zalać mlekiem. Przykryć i pozostawić w lodówce na kilka godzin.

ETAP 2:

Soczysty schab z piekarnika
Mięso włozyć do naczynia i oprószyć przyprawami.

Następnie wyjąć z mleka, posypać gałką muszkatołową, angielskim zielem i świeżo zmielonym pieprzem.

ETAP 3:

Soczysty schab z piekarnika
Przed włożeniem do piekarnika mięso skropić oliwą.

Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać pół szklanki wody, polać oliwą,

ETAP 4:

Soczysty schab z piekarnika
Mięso w tarakcie pieczenia polewać sosem.

Przykryć i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 1,5 godziny polewając 2-3 razy powstałym sosem.


Tagi:

schab mięso