WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Schab pieczony z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i pięknie prezentujące się na świątecznym stole mięso. Niezbyt trudne w przygotowaniu, a robiące wrażenie.

Schab pieczony z morelami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab pieczony z morelami

 

  • 2 kg schabu środkowego
  • 2 op marynaty staropolskiej
  • 1/4 szkl oleju
  • 25 dag suszonych moreli
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szkl wody

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z morelami
Mięso myjemy i osuszamy. Marynaty łączymy z olejem i nacieramy mięso. Odstawiamy na noc lub nawet na dłużej do lodówki. Po wyjęciu z lodówki nacinamy mięso na wylot wzdłuż. Morele opłukujemy, mocno schłodzone masło kroimy w kosteczki. Nadziewamy schab na przemian morelami i kawałkami masła. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,5-2 godziny.
Schab pieczony z morelami
Mięso dokładnie nacieramy marynatą z olejem.
Schab pieczony z morelami
Mięso nadziewamy morelami i kawałkami masła.