iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Schab pieczony z suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Połączenie mięsa i suszonych owoców jest smaczne i odpowiednie dla osób lubiących delikatny posmak słodyczy.

Schab pieczony z suszonymi owocami

Składniki:

Schab pieczony z suszonymi owocami

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 opakowanie przyprawy do pieczeni z żurawiną
  • 1 łyżka rodzynek
  • 10 dag suszonych owoców
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z suszonymi owocami
Kupując schab starajmy się kupić ładny w miarę równy kawałek mięsa, następnie mięso umyć i osuszyć, dokładnie natrzeć przyprawą do mięsa oraz wymieszaną z olejem przyprawą do pieczeni z żurawiną, posypać majerankiem i rodzynkami oraz obłożyć suszonymi owocami ja miałam jabłka i gruszki. Zamarynowane mięso zostawić na minimum 12 godz w lodówce, po tym czasie wyjąć z naczynia w którym mięso leżało i przełożyć do foliowego rękawa, razem z mięsem przełożyć całą zawartość miski czyli owoce i sok który puściło mięso . Piec w temp 190-200st około 50-60 min, po upieczeniu mięso zostawić do ostygnięcia w foli i sosie który powstał w trakcie pieczenia. Podawać na ciepło lub zimno.