Sposób przygotowania:
Schab peklowany nadziewany daktylami
Zagotować wodę z dodatkiem soli i przypraw. Ostudzić. Dodać saletrę do peklowania i wymieszać. Mięso włożyć do garnka, zalać przygotowaną zalewą. Mięso musi być całkowicie zanurzone. Odstawić na 7-10 dni w chłodne miejsce z temperaturą około 5 stopni.
Następnie wyjąc schab, opłukać i osuszyć. Długim nożem zrobić dziurę w środku schabu i włożyć daktyle. Natrzeć majerankiem, pieprzem, papryką i kolendrą. Posmarować smalcem lub polac olejem. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Piec w naczyniu żaroodpornym związany lub w rękawie, w temperaturze 200 stopni około godzinę i 20 minut.
Następnie wyjąc schab, opłukać i osuszyć. Długim nożem zrobić dziurę w środku schabu i włożyć daktyle. Natrzeć majerankiem, pieprzem, papryką i kolendrą. Posmarować smalcem lub polac olejem. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Piec w naczyniu żaroodpornym związany lub w rękawie, w temperaturze 200 stopni około godzinę i 20 minut.