Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Schab peklowany nadziewany daktylami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Peklowanie mięsa wzbogaca smak i nadaje apetyczny kolor. Zapobiega rozwojowi bakterii i jest bazą da dalszej obróbki mięsa, pieczenia czy gotowania.

Schab peklowany nadziewany daktylami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab peklowany nadziewany daktylami

Marynata

Mięso

  • 1,5 kg. schabu środkowego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki macu lub oleju

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Schab peklowany nadziewany daktylami
Zagotować wodę z dodatkiem soli i przypraw. Ostudzić. Dodać saletrę do peklowania i wymieszać. Mięso włożyć do garnka, zalać przygotowaną zalewą. Mięso musi być całkowicie zanurzone. Odstawić na 7-10 dni w chłodne miejsce z temperaturą około 5 stopni.

Następnie wyjąc schab, opłukać i osuszyć. Długim nożem zrobić dziurę w środku schabu i włożyć daktyle. Natrzeć majerankiem, pieprzem, papryką i kolendrą. Posmarować smalcem lub polac olejem. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.

Piec w naczyniu żaroodpornym związany lub w rękawie, w temperaturze 200 stopni około godzinę i 20 minut.
Schab peklowany nadziewany daktylami
Długim nożem łatwo porzebić się przez środek mięsa
Schab peklowany nadziewany daktylami
Po wyjęciu z marynaty dodatkowo natrzeć ulubionymi przyprawami
Schab peklowany nadziewany daktylami
Schab po upieczeniu w piekarniku i ostudzeniu
Schab peklowany nadziewany daktylami
Taki schab ma ładny kolor i dziękiosznurowaniu jest ścisły.