Sposób przygotowania:
Schab po chińsku
- schab pokroić na cienkie paski,
- z sosu sojowego, wódki, przyprawy 5 smaków, 3 łyżek oleju i mąki kukurydzianej zrobić marynatę,
- włożyć do niej paski schabu, dokladnie wymieszać i zostawić w cieple na ok 20 min,
- papryki pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka, imbir na plasterki, zieloną cebulkę na kawalki 2 cm,
-grzybki mun przygotować wg. opisu i pokroić na paski,
- w woku ( jeśli nie mamy to na głębszej patelni) rozgrzać olej,
wsypać imbir i chwilę podsmażyć,
- dodać zamarynowany schab i smażyć 2-3 min ciagle mieszając,
- dodać pozostałe składniki i smazyć kolejne 3 min,
- dolać rosołek i dusić do zgęstnienia sosu.
- Ugotować makaron lub ryż.
- Na środku ogrzanego talerz wykładać makaron (ryż) a na to sos z jarzynami.
- z sosu sojowego, wódki, przyprawy 5 smaków, 3 łyżek oleju i mąki kukurydzianej zrobić marynatę,
- włożyć do niej paski schabu, dokladnie wymieszać i zostawić w cieple na ok 20 min,
- papryki pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka, imbir na plasterki, zieloną cebulkę na kawalki 2 cm,
-grzybki mun przygotować wg. opisu i pokroić na paski,
- w woku ( jeśli nie mamy to na głębszej patelni) rozgrzać olej,
wsypać imbir i chwilę podsmażyć,
- dodać zamarynowany schab i smażyć 2-3 min ciagle mieszając,
- dodać pozostałe składniki i smazyć kolejne 3 min,
- dolać rosołek i dusić do zgęstnienia sosu.
- Ugotować makaron lub ryż.
- Na środku ogrzanego talerz wykładać makaron (ryż) a na to sos z jarzynami.
pusieczek2@wp.pl