astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Schab po chińsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

trochę egzotyki na talerzu

Schab po chińsku

Składniki:

Schab po chińsku

 

  • 2 kotlety schabowe ok 1 cm grubości,
  • papryka czerwona,
  • papryka zielona,
  • cebula czerwona,
  • kawałek ok. (1 cm) imbiru,
  • parę grzybków mun ( można zastąpić pieczarkami, lub boczniakami),
  • pół pęczka zielonej cebulki,
  • łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków,
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ( może być grzybowy),
  • kieliszek wódki ryżowej ( może być ocet ryżowy),
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • makaron wstążki lub ryż jaśminowy,
  • olej do smażenia.
  • szklanka rosołku z kostki.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schab po chińsku
- schab pokroić na cienkie paski,
- z sosu sojowego, wódki, przyprawy 5 smaków, 3 łyżek oleju i mąki kukurydzianej zrobić marynatę,
- włożyć do niej paski schabu, dokladnie wymieszać i zostawić w cieple na ok 20 min,
- papryki pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka, imbir na plasterki, zieloną cebulkę na kawalki 2 cm,
-grzybki mun przygotować wg. opisu i pokroić na paski,
- w woku ( jeśli nie mamy to na głębszej patelni) rozgrzać olej,
wsypać imbir i chwilę podsmażyć,
- dodać zamarynowany schab i smażyć 2-3 min ciagle mieszając,
- dodać pozostałe składniki i smazyć kolejne 3 min,
- dolać rosołek i dusić do zgęstnienia sosu.
- Ugotować makaron lub ryż.
- Na środku ogrzanego talerz wykładać makaron (ryż) a na to sos z jarzynami.