Sposób przygotowania:
Schab po staropolsku
Umyty i osuszony schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku, owinąć folią, zostawić na 3-4 godz. w chłodnym miejscu. Wyjąć z folii, obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla, skropić częścią wina, polać stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Umyte śliwki zalać wodą, zostawić na kilka minut, po czym krótko obgotować. Obraną cebulę drobno pokroić. Po 20 min pieczenia schab posypać cebulą, obłożyć śliwkami, skropić wodą, w której się moczyły oraz resztą wina, przykryć, piec 40-50 min. Miękkie mięso wyjąć, przestudzić, pokroić w plastry, ułożyć na żaroodpornym pótmisku. Do sosu dodać łyżeczkę majeranku, miód i pieprz, zagotować, przetrzeć przez sito. Tym sosem polać mięso i wstawić je jeszcze na chwilę do nagrzanego piekarnika. Podawać z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami