Sposób przygotowania:
Schab po sztygarsku
Białą kiełbasę do nadziania schabu wcześniej zamrozić lub sparzyć aby była po prostu sztywna dzięki temu będzie wygodniej nadziać nią schab. Ja użyłam kiełbaski parzonej.
Mięso oczyścić z błonek. Długim nożem zrobić nacięcie przez środek schabu. W nacięcie upchnąć przygotowaną wcześniej kiełbasę. Nadziany schab dokładnie natrzeć mieszanką przypraw, soli dałam tylko odrobinę.
Przyprawiony nadziany schab zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin, u mnie leżał w lodówce przez całą noc.
Następnego dnia schab odwinąć z folii i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać wodą lub bulionem, dodać listki laurowe. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 70 minut, funkcja termoobieg.
Taki schabik można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę na kanapki.
Mięso oczyścić z błonek. Długim nożem zrobić nacięcie przez środek schabu. W nacięcie upchnąć przygotowaną wcześniej kiełbasę. Nadziany schab dokładnie natrzeć mieszanką przypraw, soli dałam tylko odrobinę.
Przyprawiony nadziany schab zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin, u mnie leżał w lodówce przez całą noc.
Następnego dnia schab odwinąć z folii i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać wodą lub bulionem, dodać listki laurowe. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 70 minut, funkcja termoobieg.
Taki schabik można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę na kanapki.