Sposób przygotowania:
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką
Schab myjemy, przez całość długość w środku nacinamy długim nożem tworząc dziurę w którą wkładamy kiełbasę. Nacieramy schab solą i pieprzem, oprószamy papryką.
W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy schab i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Schab przekładamy do naczynia do zapiekania, na wierzchy i z boku układamy śliwki. naczynie przykrywamy.
Pieczemy przez 90 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przez ostatnie 20 min dopiekamy schab bez przykrycia.
W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy schab i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Schab przekładamy do naczynia do zapiekania, na wierzchy i z boku układamy śliwki. naczynie przykrywamy.
Pieczemy przez 90 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przez ostatnie 20 min dopiekamy schab bez przykrycia.