Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne kruche mięsko które można podać do obiadu bądź po wystudzeniu pokroić w plasterki i podać z pieczywem - polecam.

Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • około 150 g cienkiej kiełbasy podwędzanej (długość schabu)
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 6-7 śliwek świeżych
  • olej

Sposób przygotowania:

Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką
Schab myjemy, przez całość długość w środku nacinamy długim nożem tworząc dziurę w którą wkładamy kiełbasę. Nacieramy schab solą i pieprzem, oprószamy papryką.

W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy schab i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Schab przekładamy do naczynia do zapiekania, na wierzchy i z boku układamy śliwki. naczynie przykrywamy.

Pieczemy przez 90 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przez ostatnie 20 min dopiekamy schab bez przykrycia.
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką
schab myjemy a następnie nacinamy w nim dziurę
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką
do nacięcia wkładamy kiełbasę cienką w lasce
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką
przyprawiamy mięso i je opiekamy z wszystkich stron
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką
ukłądamy mięsko w naczyniu i okładamy je śliwkami
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką
pieczemy mięsko w piekarniku - smacznego !

Tagi:

schab mięso