Sposób przygotowania:
Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczuETAP 1:
![Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-bananowy-na-biszkoptach-bez-tluszczu-459665.jpg)
Banany zmiksować na gładko z dodatkiem soku z cytryny. Odłożyć na bok. Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie w maszynce. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko przełożyć do jednej miski. Białka umieścić w osobnej misce. Żółtko utrzeć z cukrem brzozowym na jasny, puszysty krem, dodać jogurt i całość połączyć. Do masy jogurtowo-żółtkowej dodać proszek budyniowy i całość zmiksować mikserem.
ETAP 2:
![Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-bananowy-na-biszkoptach-bez-tluszczu-459666.jpg)
Następnie dodać mus bananowy i dokładnie połączyć.
ETAP 3:
![Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-bananowy-na-biszkoptach-bez-tluszczu-459667.jpg)
Ser dodawać po łyżce do masy i dokładnie wymieszać całość. Mieszać tylko do połączenia składników nie dłużej. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do sera i ostrożnie wymieszać.
ETAP 4:
![Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/sernik-bananowy-na-biszkoptach-bez-tluszczu-459668.jpg)
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Do około tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową. Ulożyć ściśle biszkopty, w razie konieczność docinając je. Wylać ser,wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej w 180 st około 55-60 minut.Po tym czasie wyjąć piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc.
Polewa:
Mleko podzielić na pól. Do jednej połowy dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Ksylitom połączyć z kakao w rondelku. Wlać mleko i zagotować. Gdy to nastąpi dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa przestanie być płynną a zacznie robić się „galaretowata” polać po serniku. Udekorować motylkami cukrowymi ( ale nie jest to konieczne).
Smacznego!
SylaUla