Sposób przygotowania:
Pasztet domowy
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy przyprawy : ziarna kolorowego pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ponad godzinę i dodajemy umytą wątróbkę. Zostawiamy na gazie jeszcze 30 minut.
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor na łyżce oleju. Ugotowane mięso wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia po czym mielimy dwukrotnie w maszynce o najmniejszych oczkach razem z namoczonymi wcześniej bułkami.
Do masy mięsnej wbijamy jajka i wyrabiamy ręcznie napowietrzając . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy nieco wywaru w którym gotowało się mięso aby pasztet był bardziej wilgotny.
Piekarnik nagrzewamy do 180. Masę mięsną przekładamy do foremek i pieczemy około 60 minut.
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor na łyżce oleju. Ugotowane mięso wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia po czym mielimy dwukrotnie w maszynce o najmniejszych oczkach razem z namoczonymi wcześniej bułkami.
Do masy mięsnej wbijamy jajka i wyrabiamy ręcznie napowietrzając . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy nieco wywaru w którym gotowało się mięso aby pasztet był bardziej wilgotny.
Piekarnik nagrzewamy do 180. Masę mięsną przekładamy do foremek i pieczemy około 60 minut.
SylaUla