czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Schab rajców

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Schab fajnie się prezentuje i jest bardzo smaczny. Miękki, kruchy i delikatny

Schab rajców Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab rajców

 

  • 2,5 kg schabu wieprzowego bez kości,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • cebula,
  • 1/2 puszki groszku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • białko,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 8 łyżek oleju,
  • łyżeczka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 2 łyżki soli czosnkowej,
  • pieprz kolorowy.

Sposób przygotowania:

Schab rajców
Schab umyć i osuszyć, następnie natrzeć 2 ząbkami czosnku i solą czosnkową oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przykryć lnianym ręczniczkiem i odstawić na noc w chłodne miejsce. Nastepnie naciąć schab wzdłuż ostrym nożem tworząc dziurkę. Białko ubić na sztywną pianę, wymieszać z osączonym groszkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i gałką muszkatołową. Nałożyć do nacięcia mięsa, wcisnąć oskubane całe jajka. Koniec zaszyć mocno nitką. Schab obsypać dokładnie tymiankiem i kminkiem. Na wierzchu ułożyć plastry cebuli. Na dno brytfanki wlać olej (można tez ułożyć troszkę margaryny), ułożyć mięso, polać je odrobiną oleju, przykryć i piec pod przykryciem ok. godz w temp. 180 st. Następnie odkryć mięso, polać wytworzonym sosem i piec jeszcze ok. godz. w temp. 180st.
Schab rajców
Schab najlepiej odstawić na całą noc w chłodne miejsce
Schab rajców
Gotowy schab obłożyć plasterkami cebuli.