migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Schab rolowany z suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Piekłam juz schabik z morelami i z suszonymi śliwkami. Teraz przygotowałam wersję schabiku z żurawiną. Mięsko rozciełam i zrolowałam dzięki temu fajnie prezentuje się w przekroju.

Schab rolowany z suszoną żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab rolowany z suszoną żurawiną

 

  • 1,5 kg schabu środkowego
  • 150 g całej suszonej żurawiny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu

Sposób przygotowania:

Schab rolowany z suszoną żurawiną
Do miseczki przełożyć musztardę. Dodać olej, słodką paprykę oraz sos balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Schab oczyścić z wszelkich błonek. Mój schabik miał cienką warstwę tłuszczyku, który zostawiłam. Następnie schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na jeden duży płat mięsa.

Rozkrojony schab posmarować ok 2 łyżkami marynaty. Rozłożyć na nim suszoną żurawinę. Potem mięso zwinąć ściśle w roladę i związać sznurkiem.

Gotową roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować dokładnie pozostała marynatą. Naczynie przykryć i odstawić kilkanaście godzin do lodówki.

Po tym czasie schab podlać wodą, schab w naczyniu ułożyć warstwą tłuszczyku do góry. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C.

Piec 1,5 godziny, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia kilka razy polac wierzch rolady powstałym sosem.

Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce, kroić na grubsze plasty.
Schab rolowany z suszoną żurawiną
Do miseczki przełożyć musztardę. Dodać olej, słodką paprykę oraz sos balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.
Schab rolowany z suszoną żurawiną
Schab oczyścić z wszelkich błonek. Mój schabik miał cienką warstwę tłuszczyku, który zostawiłam. Następnie schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na jeden duży płat mięsa.
Schab rolowany z suszoną żurawiną
Rozkrojony schab posmarować ok 2 łyżkami marynaty. Rozłożyć na nim suszoną żurawinę.
Schab rolowany z suszoną żurawiną
Gotową roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować dokładnie pozostała marynatą. Naczynie przykryć i odstawić kilkanaście godzin do lodówki.

Tagi:

schab mięsa